Friday, March 26, 2010

Aiskrim Oh! Aiskrim

Share
Bila tengok background baru ni tiba-tiba rasa berselera macam sedap je (normal ke aku ni tgk background pon sedap huhu..) Tiba-tiba macam teringin nak makan aiskrim, teringat aiskrim baskin robbins yang aku makan hari tu lazatnya....aiskrim mat kool pon best gak, tak pon aiskrim moo hitam putih yg kartun lembu tu , kalau dapat aiskrim malaysia pon ok gak huhuu....


Kat dalam pala otak terbayang aiskrim...aiskrim...aiskrimmmm.............


waaaa.....................



w0oo........................

wuuu................


weee......................


Rasa macam dah bertahun je tak makan aiskrim huhu... Tapi kang bila dah makan rasa menyesal pulak. Aiskrim tu manis, manis sebab ada gula, gula boleh menambah kalori dan menjadi lemak di dalam tubuh. Gula bukan saja boleh menyebabkan kegemukkan tapi juga merupakan punca utama penyakit.


Antara kesan akibat pengambilan gula secara berlebihan boleh menyebabkan... (sila tarik nafas dulu...)

1. Melemahkan sistem imunisasi (melawan penyakit)
2. Melemahkan daya tahan tubuh terhadap jangkitan bakteria
3. Merosakkan buah pinggang
4. Menyebabkan kanser payu dara, kanser ovari, kanser prostat dan kanser dubur
5. Menyebabkan kanser kolon (usus besar) dan wanita amat berisiko tinggi
6. Faktor kepada kanser pundi hempedu
7. Penyebab perut berasid
8. Meningkatkan risiko penyakit jantung koronari
9. Mempercepat proses penuaan, kulit berkedut, uban pada rambut
10. Penyebab bengkak saluran usus dikalangan pesakit gastrik
11. Penyumbang kepada Osteoporosis
12. Penyebab air liur menjadi berasid
13. Mengurangkan hormon tumbesaran
14. Meningkatkan kolesterol dalam badan
15. Menyebabkan struktur protein bertukar hingga menganggu serapan protein oleh tubuh
16. Penyebab alergi terhadap makanan
17. Penyumbang kepada sakit kencing manis
18. Penyebab keracunan darah semasa hamil
19. Melemahkan struktur DNA
20. Penyebab Katarak
21. Meningkatkan lemak dalam Hati
22. Membesarkan saiz buah pinggang
23. Memberikan tekanan tinggi kepada pankreas dan akan merosakkannya
24. Penyebab sakit kepala
25. Menganggu kemampuan berfikir
26. Penyebab kemurungan
27. Meningkatkan risiko darah beku dalam badan
28. Meningkatkan risiko sakit Alzheimer

Hambek kauu! Sebenarnya ada lagi lapanratuslapanpulohlapan kesan dan akibat (mengikut kajian yang aku buat sendiri lar..) tapi aku malas la nak tulis semua kang korang culture shock pulak. Haa....takot tak...takot tak??? ayooo...tak tawu~


p/s: moral of the story bukan orang gemok atau yang ada kencing manis je tak boleh makan manis-manis.. yang kurus kerempeng, kurus keding, kurus macam model, berisi, chubby, tembam dan seanggkatan dengannya pon kena sama berjaga-jaga. Bukan aku je tau korang pon sama tau....(ada unsur-unsur dengki khianat tak entri aku ni hahaha...)

suka?

0comments: