Thursday, April 8, 2010

CPDRC you rock!

Banduan selalu dikaitkan dengan mereka yang terlibat dengan salah laku namun sebaliknya banduan lengkap berpakaian seragam oren ini mampu bersatu hati dan bekerjasama menari mengikut rentak lagu dengan penuh disiplin. Lebih kurang 1500 banduan dari penjara di Cebu Provincial Detention and Rehabilitation Center (CPDRC), Filipina yang terdiri daripada pembunuh, perogol dan pesalah lain ini juga telah menjadi sensasi di Youtube.


Fenomena mereka menyebabkan koreographer Michael Jackson datang dan melatih mereka menari dengan lagu They Don't Care About Us nyanyian Raja Pop itu. Hingga kini klip video tersebut ditonton lebih 5 juta kali di YouTube.





Bekas pengawal keselamatan di penjara itu, Byron Garcia menjadi pencetus idea sebagai satu daripada proses pemulihan dan melarikan mereka daripada rutin harian yang mungkin membosankan.

"Pemulihan perlu mencetus yang terbaik bukannya yang terburuk. Jika penjara menjadi neraka buat mereka, pasti mereka akan menjadi lebih jahat apabila dibebaskan," kata Garcia di laman webnya.




video klip ni aku tujukan khas untuk..
Long_ranger dan Ramlah_LAm
(korang jgn syok sndiri pulak,
dorang sume ni sama jantina ngan korang jew haha )



yang ni pulak untuk si Botak
(lebih hebat dari SuJu taw...)



mereka ni patut diberi pujian, dengan usaha gigih
mereka berjaya melakukan sesuatu di luar jangkaan.
Jai ho!


p/s : agaknya boleh tak penjara kat malaysia ni buat perkara yang sama hurmm....


source - Metro

No comments: