Thursday, April 1, 2010

my name is KHANAWESOME!


AMAZING!


INSPIRING!


Sebuah filem yang cuba mengangkat kisah tentang seorang muslim yang berjuang demi menyatakan bahawa agama islam bukan lah terrorist, kerana pada pandangan mata dunia terutama di negara barat selepas peristiwa 9/11 agama islam selalu saja disebut sebagai pengganas atau terrorist. Seakan bangkit membantah semua tuduhan terhadap agama islam dan menjelaskan kepada seluruh dunia bahawa kekerasan yang timbul dari para terrorist tersebut bukan lah sebahagian dari ISLAM.


my name is KHAN an extraordinary story

Filem yang dibintangi oleh Shah Rukh Khan yang berlakon sebagai Rizwan Khan, seorang yang menghidap Sindrom Asperger sejenis penyakit berkaitan autisme. Kisah perjalanan Rizwan Khan demi untuk membuktikan kasih sayang terhadap isteri dan anaknya walau dalam keadaan diri yang serba kekurangan.


Rezwan Khan... i adore u!Filem ni memang jauh berbeza dengan filem-filem Hindi sebelum ni, bagi yang kurang suka menonton filem hindi kerana terlalu banyak aksi gaduh-gaduh yang tak masuk akal, tak pon adegan hero yang tak mati walau kena tembak, atau kerana babak menyanyi dan menari sambil tukar baju 3, 4 helai...kat dalam filem ni memang kompem tak ada! diulang TIADA langsung! Filem ini sangat realistik, fantastik dan bombastik!


ISLAM, Cinta dan PengorbananAku amat tertarik dengan film yang yang cuba dipaparkan dari kaca mata Karan Johar seorang pengarah yang bukan beragama Islam. Beliau sejujurnya cuba bercerita tentang dilema seorang Islam yang sering dicurigai terutamanya di negara barat.


Selesai menonton filem ini, terasa seperti menjadi satu tanggungjawab untuk mengangkat martabat orang islam, untuk memperlihat dan menzahirkan bahawa ISLAM itu indah dan bukanlah sebuah agama yang dicop pengganas atau terrorist seperti yang dicanang oleh negara barat.


p/s : my name is NOT khan, and i am NOT a terrorist!

No comments: