Friday, May 28, 2010

Anak kucing Parsi selamat diputar mesin basuh!

pagi ni baca paper Harian Metro terkejut dengan satu tajuk di ruangan Global, Anak kucing Parsi selamat diputar mesin basuh!! Sangat mengejutkan seekor anak kucing yang baru berusia 4 bulan, bernama KIMBA terselamat dari pusingan penuh selama 30 minit di mesin basuh.




KIMBA mengiau dan melangkah keluar dalam keadaan pening, basah dan berserabut. Pemiliknya mengatakan mungkin KIMBA memanjat masuk ke dalam mesin basuh muatan depan ketika pintunya terbuka, seterusnya terperangkap dalam gumpalan kain kotor dan keadaan itu tidak disedari oleh pemiliknya lalu terus menghidupkan mesin tersebut.


keadaan KIMBA agak membimbangkan terutama matanya yg terkena sabun dan pelembut fabrik. KIMBA dikejarkan ke vet oleh pemiliknya untuk mendapatkan rawatan, dan KIMBA terus diletakkan dalam intravenous drip.


Head nurse Natalie Macdonald said without intervention Kimba would have certainly died. “She was very flat and wet, very recumbent and lying on her side and not very responsive,” Ms Macdonald said. “The first thing they did was get some vitals, place her on an IV (intravenous therapy) and administer fluids. She was suffering from shock and hypothermia and they put her on a heat mat and dried her until her body temperature slowly returned to normal.”


mengagumkan hanya selepas beberapa jam, KIMBA kembali stabil dan mengiau-ngiau. dua minggu kemudian KIMBA kembali sihat seperti sediakala.


p/s: ingatan untuk kita semua, kena selalu berhati-hati dan ambil segala langkah-langkah untuk mencegah kejadian seperti ini berlaku. ya Allah mintak dijauhkan lah....(tak sanggup nak bayangkan keadaan KIMBA kat dalam mesin basuh tu :(


source : harian metro, arbroath, msnbc

9 comments:

catz_lover said...

bila tgk pic kucing tu mata dia nampak juling sedikit... pening agak nye kowt... agak comel kucing tue... tp bila di fikirkan keadaan dia dlm mesin tu dgn umur nyer...sgt2 kesian.. alhamdulillah dia selamat.. :]

MR Bang Miji said...

owh..ingtkan owner dia malas nak mandikan..hehe

tehr said...

nampak sangat kucing tu dalam keadaan pening dan lesu
...apa le agaknya dalam fikiran kucing tu?

lupie said...

Wah ... kebal betul kucing tu!
:)

sI tEDI said...

syukur kimba selamat.

Ajaibkan>

30 minit. bukan 30 saat!

ItaJeff said...

ishh..seriau pula bila terbyg kucing itu berputar2 dlm mesin...ishhhhh....nubbie akak yg sukaaaaa sgt temankan kita masa masukkan kain dlm mesin...ehhh...kena double careful ni...

meowwmania said...

catz_lover,
sian kan..
tu pic selepas da sihat :)

Mr Bang miji,
ishhh xpatuttt.....

tehr,
sedih sgt bila ingat keadaan tu kan..

lupie,
kuasa tuhan kan :)

s| tED|,
30 mnt mmg lama, Allah pnya kuasa KIMBA terselamat
alhamdulillah...

ItaJeff,
ye la kak..x smpai ati mengenangkan kucin diputar mesin basuh

kucin kita si bulat pn suka sgt tido kat mesin basuh kak, mmg kena lebih berhati2 pas ni

marina anakcikbob said...

halamak.. ni macam yg tadi aku komen pasal boboi..ekekek..

didie azman said...

alaa2 sian tol.. papepun alhamdulillah kimba selamat..