Wednesday, October 20, 2010

MON Dan MIN Yang Membesar Bagai JIN!

Share
Hari ni si Montel dan Minee baru berusia sebulan seminggu tapi bila tengok pertumbuhan dorang ni pantas betul. Kalau anak orang sebulan belum pandai apa-apa lagi. haa...ni la kelebihan jaga anak kucin senang, cukup makan, cukup susu, membesar lah ia bagai jin ops bagai johan maksud aku haha...

"nama caya Minee."

Memang seronok la tengok budak dua hekor ni dah semakin cerdik tapiiiii ada tapinya yer...penat woo jaga budak dua hekor nih! cuma yang senang sikit sebab mereka ada ibu kalau nak dibandingkan masa jaga Ibu Bulat,Kakak Baby dan Baby Mushuk dulu aku lah yg terpaksa jadi ibu mereka. Paling penat sekali bila kena bagi susu setiap 2-3 jam, kalau siang tu terpaksa lari pulang ke rumah nak bagi susu kalau malam pulak kena bangun setiap 2-3 jam tu utk bagi mereka susu. Dan kalau terpaksa pergi ke mana-mana terpaksa hangkot mereka sekali dan juga susu, air panas dan pasir mereka yer huhuu...

"caya cuka main ngan abang caya"

Tapi itu cerita pengalaman dulu la...masa menjaga Ibu Bulat lima beradik yg paling terasa sekali, bayangkanlah puting botol susu tu sampai koyak rabak dikerjakan Bulat lima beradik hehe... Pengalaman yg paling manis akan aku ingat sampai bila-bila, walaupon masa tu kurang pengetahuan tentang makhluk comel ni aku berjaya membesarkan mereka lima beradik (Bulat adalah kucing pertama yg aku bela)

"mummy kenapa mata saya kecik?"

Pengalaman adalah guru yg terbaik kerana kita melalui sendiri segala susah payah dan dari kesilapan itulah kita belajar memperbaiki diri. hohh apsal serius sangat bunyik ayat aku nih hohoh...

"kenapa mata adik Min beso?"

ok berbalik kepada cerita asal, sebenarnya nak cerita pasal kecerdikan budak dua hekor nih. Dah semakin cerdik, camana aku tak ckp cerdik sebab bila nampak aku keluarkan Baby Wipes memasing larik sembunyik kat celah gobok yer...sangat sangat bijak! Mon dan Min dah pandai poo dan pee kat dalam litter box so tiap kali lepas poo pee aku akan lap montot dorang ngan Baby Wipes, memula tu diam jela kan tapi bila dah banyak kali dah pandai nak larik dah pandai nak sembunyik geram sangat sangat!!

"mata beso la lawa kan mummy...? wekkkk~"

Dan mereka ni dah pandai panjat naik kat atas katil aku yer...camana mereka naik?? haa...dorang dok bergayut kat tepi cadar pastu panjat naik atas katil, bijak tak bijak tak? huhh! Suka bergayut kat cadar, kat langsir even suka panjat baju naik kat muka aku yer...ikut perangai sapa tu? menurun dari si Kakak Baby ke Baby Mushuk la ni kat budak dua hekor ni pulak haihhh....

"mata abg kaler biru lagi lawo..."

lagi satu bila dah panjat kat tempat tinggi pastu suka terjun sambil mendepangkan tangan konon macam bukak sayap gitu, dah berapa kali aku cakap "kamu tu cat la bukan bird, jangan terjun terjun camtu kang sakit" tapi ada mereka kesah? ada?? tak duliknya dorang....terjun jugakkk

"...dan hidung abg shantek sebab kaler merah samar, 
kan mummy..."

kalau menyusu pulak, kalau tak ada adegan westling dulu memang tak sah! padahal puting susu ibunya tu kan ada 6 tapi tetap lah berebut, kang yg sekor hisap yg ini yg ini jugak lah yg lagi sekor tu nak, bila yg sekor hisap yg itu...yg itu jugak lah yg lg sekor tu nak...hishh tak paham aku!

"saya HANDSOME!!"

lari pon dah laju yer...siap boleh men acah-acah lagi ngan aku, mentang-mentang la mummy dia ni belum boleh lari lagi tak per tak per...lari lar lari karang kalau mummy dah sihat jaga kamu yer!


p/s: bebudak jebon yang beso-beso tu pon tak kurang jugak nakalnya, sensorang buat perangai...dorang ni berpakat ke apa nak nakal reramai time nih eeeeeii sabo sabo....

suka?

16comments: