Saturday, February 26, 2011

Bebudak Jebon Mogok Lapar weiiii...

Hai semua!
Selamat berhujung minggu..


Oh nak stori sikit, bebudak jebon kat rumah ni tengah mogok, mogok lapar. Nak dijadikan citer stok Blackwood bebudak ni dah habis jadi sebelum stok baru sampai belilah dry food yang lain dulu sebagai ganti. Tapi memasing punya lah eksen kemain, bila dituang kat mangkuk memasing main hembus-hembus pastu blah... rasa pon tak nak. Geram betol! Yang tak banyak cekadak si ROMEO ngan JULIET, letak apa saja kat mangkuk semua dorang bedal. BAGUS. Oh! si MERAH pon gud boy jugak yer.. beliau takde pon perasaan terkejut ke pelik ke teragak-agak ke...selamba je mengonyah. Memang takde perasaan langsung HAHA....gud gud!


Inilah dry-food yang menjadi pilihan saya



Dulu pernah terbaca mengenai Vitacat ni kat blog geng kucing jugak tapi blog siapa dah terlupa (siapa yg empunya blog sila angkat tangan!) First time baca tu agak tertarik jugak sebab Vitacat ni adalah produk keluaran tempatan dan satu-satunya produk makanan kucing yang HALAL. So masa nak beli dry food kat petshop ternampak Vitacat nih, terus ambil dan baca kandungannya. Vitacat adalah formula yang sesuai untuk semua baka kucing, ada pengawalan bulu gugur, najis yang kurang berbau dan yang paling penting TIADA lemak binatang, daging dan organ dalaman binatang ternakan.



nampak sungguh menyelerakan bukan?
eh! ada ailebiu lah...



Dan daripada kajian yang saya buat sendiri dengan meng-usha laman web rasmi Vitacat. Dapatlah serba sedikit informasi mengenai Vitacat dan hasil kajian tersebut mendapati...


Vitacat adalah makanan kucing kering daripada ramuan ekstrak minyak ikan tuna dan campuran beras. Ramuan ini berjaya menggantikan daripada penggunaan poultry meat & meat by product kepada extract minyak ikan tuna yang mana ia halal dan lebih baik kerana tiada bahan pengawet diperlukan [maknanya tiada garam]. Dengan mengekalkan kandungan protein sebanyak 30% dalam ramuan ini membuatkan Vitacat setanding dengan makanan premium kucing yang lain malah harganya jauh lebih murah.


Setanding makanan premium?? hurmm...sangat menarik. Memandangkan ini adalah kali pertama saya mencuba Vitacat ditambah dgn anak-anak jebon yang eksen-eksen belaka maka saya masih belum boleh memberi sebarang komen. Tapi jika benar apa yang dijanjikan oleh pihak Vitacat itu sendiri dan bukan indah khabar dari rupa, saya pasti produk ini boleh menjadi pilihan pertama penggemar kucing di Malaysia terutamanya bagi pengguna yang beragama Islam.



p/s: buat sementara waktu saya berikan campuran Vitacat dgn wet-food dan sedikit air kat bebudak nih, dah serik dgn kejadian si comel tak boleh kencing. Dapat berbangga dengan produk buatan Malaysia. itulah harapan saya!

32 comments:

ItaJeff said...

salam...
kak pun prnh baca psl ni...tp blum prnh lg tjumpa vitacat ni kat mana petshop d kk ni...nnt mmania update lg k...klu bagus, mau jg mencuba...smstinya kita berbangga dng produk tempatan ;)

Cat-in-Sydney said...

Aunty Meoww,
Bilalah ada orang nak buat makanan perisa tikus ye? har har har *evil laughs*

Kelly Chantek said...

mm

tak order ke BW dari kak nurul?

vitacat tuh berapa harganya?

pernah gak terbaca review product ni dalam newspaper. masa tu vitacat ada buat promo kat catshow mana ntah...

marina anakcikbob said...

a'ah la.. ade ailebiu... tomel..
ish dak2 eksen ni.. mentang2 la xsemahal blackwood..

habsahharun said...

as-salam..jual kat petshop je eh? kat jusco ke, giant ke ade tak? nak try jugak lah..sokong produk tempatan katenye.. :)

Chika said...

baru 1st time baca pasal produk ni. rasa macam nak try la.. bw kat umah ni baru je abis. nomi la kesian... tapi bagi yang lain bedal jugak. tak tolak bila lapar.hehehe

bagus romeo ngan juliet tu. tak memilih... aunty caaaaaayang korang...

Chika said...

hmmm lupa nk tanya. vitacat ni jual kat petshop2 biasa tak?

saya said...

ooo..vita-cat.. nanti nak cuba jugak lah bagi budak itam kat rumah tu..kot dia mau. jangan tercerry-berry sudahhh....

gt hans said...

ahaha..biasa laa tu..mujur laa kucen2 blkg ni tak memilih mkn..mereka sedor diri n sedor ruang..hik2

Ms J said...

Ian suka makan kibbles vitacat ni. Harga pun murah... kan?

belilah barangan buatan malaysia. :)

meowwmania said...

ItaJeff,
insya'Allah nnti sy buat :)

Cat-in-Sydney,
perisa tikus?? rasanya bebdk jebon tu tak mau kot huhuu

Kelly Chantek,
dulu pnh order ngan kak Nurul tp skrg beli kat kedai je harga pon sama..

Vitacat yg 1.5kg tu harganya 13.50 je ;)

marina anakcikbob,
tulah eksen kemain ikut aunty marina dia kot hahahah..

habsahharun,
katanya Vitacat ni dah menembusi pasaran hypermarket, rasanya ada kot..

Chika,
Nomi mmg gud gurl ;)

rasanya ada la Chika sbb kat hypermarket pon dorang jual

saya,
haa...tulah kan...beli yg 500gram dulu kasik cuba ;)

gt hans,
a'ah stray cat kat rmh ni pon tak memilih makan yg memilih bebdk jebon nilah geram jek

Ms J,
betul tu...ni cuba dulu kalau OK dgn bebudak ni boleh la teruskan ;)

Kelly Chantek said...

oo, kedai kat area mm pun jual murah jugak ke? adult ke kitten?

meowwmania said...

Kelly Chantek,
bukan kat sini...kite beli kat Pusat Haiwan Ampang utk Adult=220.00, sama kan.. :)

beli ngan kak Nurul ada date kan, utk kita yg jauh ni agak susah nak ikut date-nya.. itu yg cari tmpt lain ;)

bella-wella said...

ade cina kt petshop 2 kata, vitacat ni buatan thailand..
packaging je kt malaysia..
huhu

aby said...

salam mm ..

rm220/, utk berapa kg packing tuh.
klu 10 kg baik beli Royal Canin jer.

vita cat ni pernah di perkenal kt expo barangan malaysia, expo yg PM ada beli kitten parsi.

psl yg kelly chantek tulis tu,
klu tk silap di cat Show MyCats, anjuran CFA, kt Pt jaya

tau psl vitacats ni tp blm pernah cuba

Cik Siti said...

nak cuba la utk si senget..saya mesti pilih!

Kelly Chantek said...

uhrg? ada ek? saya google kat net tadi, Pusat Haiwan Ampang tuh kat Taman Muda Cheras ke?

jauh gak tuh mm datang beli kat ampang

meowwmania said...

bella-wella,
Vitacat ni produk buatan tempatan dibuat sendiri di kilang kat kedah kalau nak tahu info lanjut cuba usha kat web dia ;)

aby,
RM220 tu utk Blackwood 24kg..
sy pon br je cuba try test :)

Cik Siti,
macm iklan bank rakyat pulak hehe..

Kelly Chantek,
eh! sy tak pegi..sy kirim org jer :)

ni alamat kedai tu:

Pusat Haiwan Ampang
No 2, Jalan Watan 4
Tmn Sri Watan
68000 Ampang, Selangor

Kelly Chantek said...

tens MM!

pasni agak2 kepupusan bekalan leh ke kedai ni pulak :)

shaf Que said...

*tengah angkat tangan ni*hehe

meowwmania said...

Kelly Chantek,
orait..no problem ;)

shaf Que,
oh! blog dia rupanya hehe...sorry lah kite lupa ngeee~~

Nasuha said...

slm .. mcm mana ? Kucing elok x selepas makan vitacat ?? saya nk cuba jugak.. tolong balas K ..

meowwmania said...

Nasuha,
sy bg jejebon tu mkn Vitacat tak lama sbb majoriti tak ramai yg suka tp so far tgk poo ngan pee dorang ok..cuma kita slalu bg Vitacat tu campur dgn wetfood sbb bimbang kejadian bebudak tu tak leh kencing berulang.

so skrg ni masih setia dgn Blackwood, blackwood makanan premium yg mampu sy dibeli sekilo harganya cuma RM 9.20 ;)

Lan Kulaan said...

mcm mana dengan Smart Heart, mm? Kucing2 saye suka jgk makan, tp selalu dihurungi semut. vitacat tak pernah cuba lagi..nak jg cuba.

Lan Kulaan said...

mcm mana dengan smart heart, mm? Kucing2 saye suka jgk makan, tp jenis smart heart ni selalu dihurungi semut. Vitacat tak cuba lg sbb tak jumpa lg..nak juga cuba.

tarmizi said...

macam banyak letak pewarna jer.... kalau brand blackwood @ Royal kanin tu halal tak.?? i plan to change my cat food.

HasiennA said...

kt mana dpt blackwood 9.20/kg tu? nak jugak...leh beli kt awak tak? hasienna@yahoo.com. FB:Nur Hasana

HasiennA said...

salam, kt mana blh beli blackwood 9.20/kg tu? sy beli dr awak blh?

meowwmania said...

HasiennA,

awak duduk kat mana? kalau kat selangor di Pusat Haiwan Ampang ada jual. yg breeder pack 24kg tu harganya cuma rm220 maknanya 1kg=rm9.20

Rosli said...

Assalam...Saya baru tukar ke VitaCat, kat Giant S'market ade jual tapi jgn confuse dgn jenama VitaPet(Thailand)

luddina said...

Assalamu'alaikum,
Aku Lia from Indonesia, ada infokah vita cat didistribusikan di indonesia juga ga ya?

minat sangat niy Kak....

Edzwan Zaki said...

Salam...sy pernah bg VITACAT ni dekat anak2 bulus sy..langsung x pandang...hidu2 jer dtg balik mintak mkn...x mau mkn langsung..alih2 esoknya kena beli yang baru...dan VITACAT tuh tersimpan jer lah..and finally sbb rasa syg sy bg lah kucing2 jalanan dkt luar tuh mkn...