Thursday, June 9, 2011

Wira telah berjaya dinyahkan !! errr... maksud saya dinyahkutu dan dinyahcacingkan :D

Annyong haseyo!!


eh sejak bila pulak aku minat K-Pop nih??
takdek takdek...kalau karipop suka ler ngeh ngeh~



Hari selasa lepas bawak Perwira berjumpa Vet. Dah lama bertangguh, hari tu ada la berangan nak bawak berdua dengan budak yang seiras Romeo tu tapi tak berkesempatan rupanya. Budak iras Romeo tu dah terlebih dahulu menghilangkan diri. Sedih.


Tujuan tu untuk buat check-up pape yang patut di samping nak menyahkutu dan menyahcacingkan si Wira nih maklumlah si Wira ni dah memang berjaya menjadi penternak kutu dan cacing.


Masa buat check-up, Vet kata mata Wira tu mula-mula mungkin sakit atau terluka dan kemudian menjadi semakin teruk kerana jangkitan kuman. Berkemungkinan besar matanya tersembul keluar dan luruh dgn sendirinya bila mati. Seram jugak dengar penjelasan Vet tu timbul rasa simpati pada Wira. Kesian Wira entah macamana lah dia menanggung sakitnya tu.


Vet kata lagi mata Wira tak boleh dibiarkan macam tu saja, matanya perlu dibedah untuk dijahit bagi menutup terus matanya itu. Tapi pembedahan tu tak boleh dilakukan sekarang disebabkan Wira masih terlalu kecil. Mungkin kena tunggu dalam 3 atau 4 bulan lagi tengok keadaan dia. Buat masa ni Vet bagi antibiotik dulu.


Wira baik sangat dia diam je masa Vet tu periksa nak bagi ubat pon senang tak payah nak pegang pegang masukkan je ubat tu kat dalam mulut terus Wira telan. Tapi yang geli hatinya bila Wira kena cucuk ubat kutu tu, masa kena cucuk dia sikit pon tak meronta atau menjerit tapi bila dah sudah tu punya lah panjang dia mengiau. Sampai Vet tu cakap "nangis yer..." HAHAHA....first time dengar si Wira menangis mendayu-dayu pulak tu.


Apalah Wira ni buat malu mummy jer... konon nama tu Perwira dah gagah perkasa lah konon, tapi kena cucuk sikit siap boleh nangis mendayu-dayu lagi. Kat rumah bukan main hero lagi, ni kalau bebudak jebon yang kat rumah tu tahu memang jadik bahan jelah awak nih Wira HAHA..



dalam kereta tak reti duduk diam

ketakutan pertama kali datang ke klinik


tak tentu arah member...serba tak kena

tapi kejap jer...tu tengok mata dah bulat


dah setat dahh....

ecehhh....rilek je member

bawak balik ofis dulu..terus tertidur atas riba 
penat agaknya menangis tadi hehe...



p/s: Wira demam sikit lepas kena cucuk tu, risau jugak. Tapi sekejap jer pagi esoknya tengok dah mula bergumpal dengan si MON. Wira wira...drama tau!

15 comments:

NoRHaNa CorNER said...

suke nengok wira aktif

ery D cat said...

nama pun wira...bese ar hero akan kalah dulu lam drama haha..kan wira...

GtHans said...

siannya kisah mata Wira..harap Wira sihat2 ajer..Aminnn

grOundnUt said...

Alahaiii..sian nyer Wira..teringat Pussy kucing mama pada tahun 1986...Pussy tu mata Buta sebelah sebab bergaduh...tapi umur dia panjang...sampai tahun 1993-1994 dia hidup...^^
Semoga Wira cepat sembuh...^^

Rosmawati Yusof said...

Wira kuat, pasti boleh lawan semua masalah..Insya Allah..

Cat-from-Sydney said...

Aunty Meoww,
Try 3 kali baru blogger kasi taruk komen. Jahatlah blogger ni.
Anyway, agaknya boleh tak kalau mata Wira tu kita ganti dengan mata kucing lain? Ala ala kot ada kucing lain derma organ gitu. Boleh tak? purrr...meow!

Papa Hero said...

kesiannya wira....tapi, mata bolat tak padan dgn tecit...hehehe..Semoga wira membesar dgn sihat... :)

sesemut said...

klasik la wira.. hilang kemachoan kejap..

Cik Awynn said...

hai Wira.. boleh kenal?

kirim salam Teteh.. lama tak dengar cerita dia. hehe

Mijoe said...

bebudak jebon lain baca entry nih, sure diekor tahu jugak apa jadi dengan Wira ni... :p

anizarina said...

lama tak masuk sini..tumpang lalu..rina pun baru kutip seekor kitten yg berumur dalam 1 bln 1/2 - 2 bulan last wik yang sebijik macam perwira ni..hehe..dh bawak pergi vet utk check-up..next week baru deworm + vaksin..vet nk kami perati takut ada simptom2 kitten disease apatah di mana bila bawak balik sihat + aktif, after 4-5 hari sakit..buat masa nie after quarantine Nomel 3-4 hari barulah bg can dia meng conquer rumah denagn shiro...hehe..Perwira demam erk lepas kene vaksin..hehe..baik kejap kan derang nie lepas vaksin?

Juz Call Me Sharz said...

kite g vaksin jugak!! =))

meowmania g vaksin bape hinggit???

Juz Call Me Sharz said...

eh salah...deworm n deflea bape??? =p

aby said...

salam mm,
ubat kutu guna cocok yer,
tk guna yg jenis sapu kt tengkok dia,

tk lama lps tu bagi mandi..

hilang kutu2 tu sume ..

Shaz Alina said...

Iyau n Oghen guna spot on kat tgkuk, badan n ekor tu utk nyahkutu... tp ubat kutu jns dlm tube ni org kata panas sikit kan..? ;)

ubat cacing lak guna cecair atau pil... vaksin lak cucuk montot ia... *pdhal bkn cucuk montot pun kan... hehe~