Friday, November 18, 2011

9 Sebab Hati Tak Tenang

1. Pemarah
Paling mudah dikesan atau dilihat dan paling banyak di dalam diri manusia. Orang seperti ini jarang mendapat kawan dan hati tentunya tidak terang..


2. Pendendam
Tersembunyi ibarat mengumpul lahar di dalam dada. Orang seperti ini sentiasa mencari-cari peluang untuk membalas dendam hatta secara yang kecil-kecil sekalipun seperti sakitkan hati atau tempelak orang yang didendami itu. Sebab itu orang pendendam mudah kena sakit jantung.


3. Hasad dengki
Amalanya hangus akibat hasad dengkinya itu kerana ia memiliki sifat ketuhanan.


4. Bakhil
Sentiasa merasakan orang lain menginginkan harta, kesenangan, pangkat dan lain-lain dari dirinya. Contohnya sentiasa berdalih mengatakan ia tiada duit. Allah lebih sayang orang yang fasiq tetapi pemurah tetapi benci orang yang abid tetapi bakhil. Kerana walaupun fasiq, pemurahnya itu tetap memberi manfaat pada orang lain kerana kadangkala rezeki itu Allah beri melalui makhluk.


5. Tamak
Orang yang tidak puas dengan yang sedikit nescaya tidak akan puas dengan yang banyak kerana dunia ini ibarat meminum air laut, walau berapa banyak yang diminum tetap tidak habis juga (lagipun orang tamak selalu rugi). Ingat! Yang dikatakan harta atau rezeki kita bila ia dipakai atau digunakan oleh kita. Selagi tidak diguna iaitu disimpan, itu belum boleh dikatakan rezeki kita (mungkin ada hak orang lain di situ). Biarlah rezeki itu sedikit tetapi mendapat keberkatan iaitu dapat dimanfaatkan.


6. Tidak sabar
Andainya perkara yang kecil pun tidak boleh bersabar apatah lagi hal-hal yang lebih besar.


7. Ego
Ibu segala mazmummah jadi ia membuatkan seseorang paling tidak tenang. Orang yang memiliki sifat ini pantang tercabar dari sudut zahir mahupun batin. Pasal semua orang ada egonya sendiri, cuma tinggi atau rendah tahap keegoan tersebut.


8. Riak
Terseksa sendiri kerana sentiasa tercari-cari peluang untuk dipuji. Sentiasa berlakon-lakon di depan orang. Jika ia dipuji, ia akan menambah amalnya tetapi jika dikeji, ia akan mengurangkan amalnya. Allah marah kalau kita riak, takabbur dengan apar yang kita ada.


9. Cinta Dunia
Tidak dapat menderita, dapat pun menderita kerana bila sudah dapat susah pula menjaganya. Berhartalah, tidak mengapa tetapi kawal hati jangan diletakkan pada harta itu (bila mati cuma bawa amalan dan doa anak yang soleh atau solehah). Cinta dunia merupakan ‘neraka dunia’ kerana dunia itu ‘panas’ akibat ia merupakan barang buruan dan rebutan. Jadi letakkanlah akhirat itu di hati dan dunia itu di tangan supaya dunia itu senang dibahagi-bahagi dan akhirat dibawa mati.


source -  iluvislam“ Barangsiapa yang hari ini dia lebih baik dari semalam, maka dia dari kalangan mereka yang BERUNTUNG. Barangsiapa yang hari ini dia sama seperti semalam, maka dia dari kalangan yang RUGI. Barangsiapa yang hari ini dia, lebih teruk dari semalam, maka dia di kalangan orang yang CELAKA” 
Mafhum Hadith Rasulullah SAW.

12 comments:

m.q said...

owhhhhhh..we hope all the bad bad things will not be in our heart!!!
we good!!!!

ChaCha
Meow Meow Family

Mama Tatami said...

good tazkirah:)

m4rilyn said...

hasad dengki.

starzieti said...

nice entry. :D

nurulsulzali said...

Patot la Abang kenit xtenang ati..ade sifat riak (melagak jd raja), dengki (xmo share siti puteh dgn sape2)...hahaha, gurau aje..terima kasih..moga ganjaran berkekalan!

Syafiqa Hatta said...

nice! thumbs up!
hehu. saye pendendam, kurang sabar and sometimes riak. tend to get heart attack. T_T trying to improve myself after this.

tq~ =)

UniMeOw said...

tQ 4 sharing dis..meowww~

RHI said...

kita tak nafikan 9 sebab yg tertulis tu, memang ada dalam diri manusia, sebagai manusia kita susah nak elakkan, cuma yang pasti kita sama2 menghindarinya

lupie said...

Very true .... :)

saya said...

ooo..mcm tu.. baik chekgu..saya fahammm...

grOundnUt said...

Minta di elakkan semuanya...risau gak kan..^^

Unknown said...

Untuk menenangkan hati, boleh cuba kasturi syifa sebagai ikhtiar : )
http://muslimchoices.com/?p=kasturi_syifa_assyafi