Saturday, November 26, 2011

Salam Maal Hijrah 1433

بسم الله الرحمن الرحيم


Salam Maal Hijrah kepada semua muslimin dan muslimat. Alhamdulillah masih diberi peluang dan kesempatan oleh Allah swt untuk menyambut kedatangan tahun baru.


Dan dalam menyambut kedatangan tahun baru ini, sunat bagi kita membaca Doa Akhir Tahun dan Doa Awal Tahun.Doa Akhir Tahun yang bermaksud :


Segala puji hanya bagi Allah, Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekalian alam. Selawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad saw serta ahli keluarga baginda dan para sahabatnya.

Ya Allah, sesungguhnya pada tahun ini aku telah melakukan larangan-Mu tetapi aku masih belum bertaubat sedangkan Engkau tidak redha dan melupakan perkara itu. Engkau telah menangguhkan azab-Mu yang telah ditetapkan kepadaku. Engkau telah memerintahkan supaya aku bertaubat dari kesalahan itu. Sesungguhnya pada hari ini aku memohon keampunan dari-Mu, ampunilah aku dan apa yang telah aku lakukan pada tahun ini yang Engkau redhai dan Engkau janjikan pahala maka aku memohonnya daripada Engkau. Ya Allah, ya Karim, ya Zaljalali wal ikram.

Selawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad saw serta ahli keluarga baginda dan para sahabatnya. Segala puji hanya bagi Allah, tuhan yang memelihara dan mentadbir sekalian alam. Amin...


Dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar. Dan ketika membaca doa ini maka akan berkata syaitan "Kesusahan bagiku dan sia-sialah pekerjaanku menggoda anak Adam pada tahun ini dan Allah akan membinasakan aku pada saat itu juga"Doa Awal Tahun yang bermaksud :


Segala puji hanya bagi Allah, tuhan yang memelihara dan mentadbir sekalian alam. Selawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad saw serta ahli keluarga baginda dan para sahabatnya.

Ya Allah, Engkaulah yang kekal abadi untuk selama-lamanya. Demi kelebihan-Mu yang Maha Agung dan kemurahan-Mu yang melimpah, sesungguhnya pada tahun ini aku memohon kepada-Mu perlindungan daripada syaitan yang direjam, dari sekalian kuncunya, tenteranya dan penolongnya. Aku juga memohon perlindungan daripada nafsu amarah yang sentiasa mendorong ke arah kejahatan dan melalaikan dengan perkara yang tidak berfaedah daripada mendekatkan diriku kepada-Mu.

Selawat serta salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad saw serta ahli keluarga bagindan dan para sahabatnya. Segala puji hanya bagi Allah, tuhan yang memelihara dan mentadbir sekalian alam. Amin....


Doa dibaca 3 kali setelah masuk waktu Maghrib. Dan ketika doa ini dibacakan maka akan berkata syaitan "Telah amanlah anak Adam daripada godaanku pada tahun ini kerana Allah telah mewakilkan dua malaikat untuk memeliharanya dari fitnah syaitan"Semoga kita semua berada di dalam rahmat dan redha Allah, insya'Allah...

4 comments:

Rosmawati Yusof said...

Aminnnnn.... Mudah2an kita sentiasa dibawah rahmat dan perlindunganNya..

kura said...

selamat tahun baru :)

nurulsulzali said...

suke..aminnnnnnnnnnnnnnn~~

Naz said...

selamat tahun baru jejebons n mummy