Monday, April 16, 2012

Entri lepas geram

Assalammualaikum.



[Entri lepas geram jadik takde gambo]



Sejak ada bebudak nonet ni makin meriah la rumah saya. Meriah dengan aktiviti membibikkan diri. Kalau bebudak jebon tu memasing dah pandai melepaskan hajat kat luar rumah kurang la sikit kerja tapi budak nonet masih poo pee dalam litter tray jadi lebih sikit lah kerja saya. Kalau pepagi tu memang mencirit lah saya nak menyetelkan aktiviti-aktiviti membersihkan rumah. Sampai ofis mesti ngam-ngam sebelum punch card bertukar kaler kadang-kadang terbabas juga.


Tiap kali ada kitten kat rumah ni automatik hobi saya adalah menscoop poo pee dorang HAHA. Bangun pagi memang wajib lah, tengahari balik waktu lunch itu lah perkara-mara pertama yang akan dilakukan selepas tu saya akan mandi atau bersihkan diri, solat kemudian baru makan. Bila petang balik kerja sampai malam sebelum tido tu memang sampai 4 5 kali lah saya menscoop poop dorang al-maklumlah HOBI ngeee.... Aktiviti diteruskan dengan menyapu, mengemop, mengelap untuk menyahkan segala kekotoran dan bau. Bergitulah rutin harian saya sehari-hari.


Memiliki haiwan peliharaan ni bukan setakat alolo...comelnya! eeee...bolatnya! montelnya...bijaknya!! Tapi merupakan satu tanggungjawab yang besar dan memerlukan komitmen yang tinggi dan berterusan. Penjagaan dari segi makanan, kesihatan, kebersihan dan tempat tinggal yang selesa semuanya harus dititikberatkan.


Memiliki haiwan peliharaan bagi saya pula dapat mengubah sikap pemalas kepada perajin, itu bagi saya lah. Mana taknya celik-celik mata jer batang mop dulu yang saya carik tak ke rajin tuh! *bangga dgn diri sendiri sekejap!


Aktiviti membersih dilakukan berterusan tanpa mengira masa. Bila musim hujan tu memang paling mencabar lah. Jejebon ni bila dah pijak lopak air dengan megah jer masuk dalam rumah ketepek! ketepek! meninggalkan jejak paws comel memasing. Mak sabar yer...mak sabar *sambil ketil (cubit) montot jejebon. Pastu memasing pakat melepaskan hajat dalam litter tray grrrrr..... Kalau musim hujan biasanya saya akan on-kan electric air fresheners dan biarkan kipas dan exhaust fan terbuka. Bila balik rumah aktiviti pertama yang wajib dilakukan adalah menghapuskan segala kotoran dan bauan yang ada.


Memastikan keadaan rumah sentiasa bersih dan segar amat penting bagi saya. Bukan kerana saya segan pada tetamu yang hadir tetapi saya sendiri tidak selesa berada dalam keadaan yang kotor atau berbau. Memang kelihatannya memenatkan tapi bila hati dah suka scoop taik kucin pon boleh buat kita gembira HAHA...okeh! itu tipu :D


Bagi saya memiliki haiwan peliharaan bukan alasan untuk membiarkan rumah kita dalam keadaan yang tidak selesa dengan harapan orang lain akan faham keadaan kita. Tetapi persekitaran yang bersih dapat menjamin kesihatan diri dan mengelakkan rasa was-was terutama pada tempat yang kita gunakan untuk beribadat.


Paling tak suka bila orang kata rumah orang yang bela kucing ni berbau! busuk! Saya sendiri pernah berhadapan dengan orang macam ni. Si Polan  tersebut asik bercakap tentang rumah orang ni berbau sebab bela kucing, rumah orang tu busuk sebab banyak kucing. Si Polan tu siap nasihatkan saya kalau bela kucing jangan lah sampai masuk dalam rumah sebab nanti rumah akan berbau. Sampai dua tiga kali dok ulang-ulang benda yang sama. Masuk kali ketiga dengan hidung kembang kempis sesopan-sopannya saya mempelawa Si Polan tu tadi untuk datang ke rumah saya. Saya kata saya bela hempat belas hekor kucing dalam rumah saya dan setakat hari ni saya takde sebarang masalah kebersihan mahupon sebarang aduan dari jiran tetangga. Dan boleh jugak bertanya kepada rakan sekerja saya yang pernah datang ke rumah saya tentang keadaan rumah saya. Dipersilakan juga ke rumah saya pada bila-bila saja kerana pintu rumah saya sentiasa terbuka! *sopan bukan.


Jangan lah sesuka hati nak mengata orang. Tak semua orang macam tu. Saya sentap okeh! kecik ati sobs...sobs. Pucuk pangkalnya diri kita sendiri. Pilihan terletak di tangan kita kalau pink pilihan kita pinklah jadinya kalau hijau taik lembu pilihan kita maka hijau taik lembu lah jadinnya. Eh!


Sekian. Terima kasut!



p/s: terima kasih kerana membaca entri lepas geram inih.

15 comments:

Naz said...

chill la mummy

Mama Tatami said...

Betul sesangat. Mesti rajin bila jd mama dibulus ni. Kesihatan, makan kebersihan dan segslanya memang di utamakan, kucing didahulukan.
Memang sentap bila org dok kata kucing ni kotor n mcm2. Walhal diri sendiri yg kata kucing tu kotor mungkin lebih kotor dr kucing. Akak ada terdengar kwn terkata mcm tu. Rasa nak cili jer mulut dia tu.
Apapun, we are all cat lovers plus animal lovers. We never condemn people's interests or hobbies so we hope other people pls do not just simply condemn what we love so much in life.

Cheeewahhh...emo lak auntie tatami ni jejebon. Hikhik. Take care

saya said...

heeeeeee..betol la tu kan meeoww dulu saya pon pernah cerita dlm blog saya pasal benda ni. kadang naik geram la macam la rumah kta yg bela kucing ni terok benor walhal silap2 rumah kita lagi bersih dari rumah diaorang yg dok komplen2 kucing busuk kotor tu. ggrrrr.... kita ni beriya le celik biji mata je terus uruskan kucing n segala kotoran tapi tu la...kalo cakap je orang tak percaya. lagi hot if org dok ckp siap cebik2 bibir kata kucing bawak penyakit. hellooo... dah berkurun saya bela kucing takde lak gegatal ke kurap kayap ke. huhuhhuu... entah le. lendapat memasing kan. senang cerita jaga rumah sendiri. i love u kucings!!!!

aby said...

salam mm ..
peraturan pertama ..
dalam istilah Safety ..
bile buat kerja membersih lepasan kucing, PPE (personal protective equipment) jgn di lupa. maksud aby, glove, mask hidung dan track suit atau pelindung kaki perlu diguna.
membersih liter bin mengeluarkan bau yg agak tajam. elakkan bernafas bila tercium bau tu. elakkan juga terlekat lekat kt peha .. berfungus peha mm nanti ..

aby yg ada 20 ekor lebih cukup tau mcm mana nak uruskan depa tu ..
psl bau tu .. ada betulnya ..
samapaikan baju solat aby tk berani sangkut kt bilek kami sbb bau kucing blh melekat kt baju ..
ada bau yg kurang menyenangkan bila berjemaah, apatah lg klu dipasang air cond ..

apapun aby puji mm ..
dalam sibuk mengurus kucing solat tk lupa ..
jgn sekali kali tinggal solat dek kerana sibuk dgn urusan mieow ...
panjang plak merepek aby ..
he...he..

m.q said...

kalau bela pets mmg kena extra buat kerja rumah. kadang2 penat juga sbb sokmo kena sapu sampah dan mop lantai hehehe...

HyRoSSa aNniE said...

besela... kdg2 org tak bela kucing pon rumah kotor ape... bela tikus plak kot??? hehe...

mummy,,,mase sya bele kucing dulu b4 semua kucing saye didajalkan ngan racun2... mmg rutin la tu..pagi2... bg mkn...bersihkan ape patot... pastu gi keje... balik...itula yg hadap lagi... tapi tgk kucing2 membesar lari2 lompat...kejar2... syok...tensen keje pon boleyh hilang... n kadang2 ase... bersihkan poop die lebih seronok pade menghadap keje kat opis...hikikhik

Lan Bingka said...

bila saya boleh datang? (sambil kembang kempis hidung gak.. ;p)

Cik NeyNa said...

betul..betul..betul..
kalau dah pemalas tu umah takde kucing pon boleh berbau busuk..
eh jugak!

ery D cat said...

hahaha ske entri ni...yer...kdg2 mulut diorg tu mcm ada insuran berjuta2 kot sbb tu berani nak kata kita yg bela kucing ni rumah berbau...alhamdulillah setakat ni kwn2 yg dtg, wlupun diorg xberapa gemar kucing pun leh kata rumah ery xda bau kucing...dan sgt2 setuju bila MM kata nak bela kucing bukan setakat..comel lah...manja lah..tp kebersihan tu penting..yg paling penting rajin dan penyabar...xde dua tu..leh la kita fengsan ditgh rumah hahahaha...terbaru owner baru 3C iaitu pn zetty bgtau kucing betina dia ada jangkitan di bhgian belakang dia..akibat litter tray xbersih...terkejut gak dgr...jd kebersihan perlu diutamakan..:P

nur anis said...

mamat dengan momot saya kat rumah tu asyik melepaskan hajat kat atas rumah je..gerammm...

NurMisnan said...

geram juga dgn mulut manusia yang takder insuran mulut.. bercakap tanpa rasa perasaan org lain... lumrah manusia sentiasa ingin mencari kelemahan dan kesalahan

Ms.fida said...

Bela kucing mcm bela anak manusia,its the same thing (both got soul and breathing like human too)..must have a full-commitment and responsibilities,klu rasa takder semua criteria tuu jgn bela....nanti aniaya binatang mcm kes 'PETKNODE'...ambik kucing byk2 pastu dibiarkan berminggu2 tak mkn tak minum ker hapa..kejam tul..(gue tak habis lagi marah n sakit hati pasal kes 'PETKNODE' tuu) terrrr-emo jap..sigh.

Mummy jebon...abaikan si polan2 yg suka ckp mcm2 tuu...mulut manusia kan bukan bleh dizipper...'As long as we do our job right and be happy with what we do'


Ms.fida & Kitties

NaOMi said...

Mmg sabo sgt dgn karenah cumil2 nie..kita ada 7 ekor kat rumah..tu pun dh cukup buat kita mop rmh 2,3x sehari...tu belum lagi dia belenggang kangkung lalu atas lantai yg baru kita mop...

time nk makan pun satu hal gak...berebet dgn kita nk g kat tray makanan...terbelit belit badan dia kat kaki kita..aduiiiiii...

time kita nk mandi,time tu le sibuk nk berhadas kecik(kucen sy mmbuang kat bilik air,dia tau tn dia sengkek)..Tp sy hepi tgk kucen2 tu sihat2,momok,kuat makan,kuat gaduh..

Suara Kalbu said...

Setuju.

Bela kucing bukan setakat geram pada comel dan manja. Banyak tanggungjawab. Saya lalui rutin kerja macam yang mummy buat tu di belah pagi sebelum pergi kerja dan sebelah malam bila balik kerja. Waktu cuti memang kerja lebih sikit sebab nak bersihkan semua.

Samada suka atau tak suka tetaplah kena buat dengan senyum sebab rumah saya sempit jadi tak boleh biarkan kekotoran dan bau berleluasa. Nanti tetamu datang pun rasa tak selesa.

hud aikara said...

betul tu...kalau bela kucing ni automatiknya jadi rajin...contohnya biasa malas bangun pagi tapi bila kena kejut ngan dua bebudak bulu kat rumah tu terus je bangun. Apa lagi buang poo diaoranglah...hahaha...dah satu kerjaan pulak..tapi bila hati dah sayang apa aje sanggup kubuat..oh!