Wednesday, June 13, 2012

Fakta yang diputarbelitkan oleh Petknode!

FAKTA YG DIPUTARBELITKAN OLEH PETKNODE
by Shah Dolores on Wednesday, June 13, 2012 at 3:33pm ·


 "Terdahulu peguam Syariful Nizam Shahruddin yang mewakili Shahrul Azuan dan Yushairi menjelaskan kepada mahkamah apa yang berlaku merupakan pengabaian kerana tidak memberikan makanan dan minuman kepada kucing-kucing tersebut, bukan kezaliman." - PETIKAN DARI MSTAR ONLINE


PENGABAIAN & BUKAN KEZALIMAN..ANDA DPT TERIMA STATEMENT NI??? SEMINGGU SEBELUM TARIKH PERBICARAAN KES KEKEJAMAN PETKNODE BOARDING CENTRE, HATI SAYA BERASA GUSAR. GUSAR KERANA MEMIKIRKAN 1 LAGI KES KEKEJAMAN HAIWAN YANG AKAN DIBAWA KE MAHKAMAH TETAPI HUKUMANNYA PASTI HANYA DENDA MAKSIMUM RM200 ATAU PENJARA 6 BULAN ATAU KEDUA2NYA SEKALI. AKTA HAIWAN 1953 MEMANG LANGSUNG TIDAK BOLEH DIGUNAPAKAI LAGI. ADAKAH NYAWA SEEKOR KUCING/ANJING ATAU HAIWAN LAIN BERNILAI RM200??? BIL2 RUMAH SAYA YANG DIBAYAR SETIAP BULAN PUN LEBIH DARI ITU! BUKAN KITA MAU MENILAIKAN HARGA NYAWA SEEKOR HAIWAN TETAPI APABILA DENDA HANYA RM200, MAKIN BYKLAH BERLAKU KEKEJAMAN HAIWAN DI MALAYSIA KRN SAYA PERCAYA BUDAK SEKOLAH PUN MAMPU UTK BAYAR DENDA TU!


BERBLK KEPADA PERBICARAAN KES PETKNODE PADA 12 JUNE 2012, UNTUK PENGETAHUAN SEMUA, MEREKA TELAH MENUKAR PENGAKUAN DARI TIDAK BERSALAH KEPADA BERSALAH, 5 HARI SEBELUM PERBICARAAN DIJALANKAN. SAYA ADA DI DLM COURT ROOM SEMASA PERTUDUHAN DIBACAKAN KEPADA MEREKA. SIKIT PUN TAKDE RASA SESALAN DI MUKA MEREKA. MUKA RELAX HABIS. SAYA PLAK 2-3 KALI BERGENANG AIRMATA BILA PERTUDUHAN DIBACAKAN SBB TERINGAT PERISTIWA 4 SEPT 2011.


BETAPA SUSAHNYA NAK MEMBELA NASIB HAIWAN YANG TERANIAYA DI MALAYSIA NI. HANYA 7 ORG SAJA DARI PIHAK KAMI YG BERPELUANG MASUK KE DLM COURT ROOM SMLM DSBBKAN TMPT YANG TERHAD & 7 ORG NI HAMPIR PITAM BILA SMUA FAKTA DIPUTARBELITKAN OLEH LAWYER MEREKA.


SALAH SATU FAKTA YG DIBELITKAN OLEH MEREKA & LAWYER MEREKA ADALAH: "TIDAK ADA SEEKOR PN KUCING YG DITEMUI MATI SEMASA PREMIS DIPECAHKAN. KUCING2 ITU MATI SELEPAS DIPULANGKAN KE TUAN MASING2 & PETKNODE TIDAK BLH DIPERSALAHKAN SEPENUHNYA DLM HAL ITU" APA PERASAAN ANDA? SAYA BERADA DI TMPT KEJADIAN & MELIHAT DGN MATA KEPALA SAYA SENDIRI KUCING2 ITU MATI DLM KEADAAN YG SGT MNYEDIHKAN.


PADA HARI KEJADIAN, SAYA JUGA YG MEMINTA SEORG VOLUNTEER LELAKI MENYIMPAN 3 EKOR KUCING YG MATI DI DLM FRIDGE SEMENTARA MENUNGGU TUANNYA DTG. SAYA SENDIRI YG BAWA TUAN KUCING ITU KE FRIDGE UTK MEMBUAT PENGESAHAN ADAKAH KUCING YG MATI ITU ADALAH KUCING DIA. SAYA JUGALAH YANG TELAH MENGAMBIL NAMA, I.C & NO TEL TUAN KUCING2 MALANG ITU DAN MENASIHATI BELIAU UNTUK MENDAPATKAN LAPORAN BEDAH SIASAT DARI VETERINAR.


SELAIN 3 EKOR KUCING YG MATI DI DPN SAYA, ADA LAGI 5 EKOR ANAK KUCING YG MATI. 4 EKOR MATI DI DLM PREMIS & BADANNYA MELEKAT DI ATAS LANTAI, SEEKOR MATI DI DLM CAGE & BADANNYA MELEKAT DI BESI CAGE. DAPATKAN ANDA BYGKAN BETAPA SEBAK & HANCURNYA HATI KAMI APABILA 8 EKOR KUCING YG TAK BERDOSA INI MATI DI DALAM TGN PETKNODE DAN MEREKA MENAFIKANNYA DI DALAM COURT ROOM?


INI YANG 8 EKOR, ADA BEBERAPA EKOR LAGI MATI APABILA SAMPAI DI RUMAH TUAN MASING2 MENJADIKAN JUMLAH KESEMUANYA BERBELAS EKOR YANG MATI AKIBAT KETAHANAN BADAN YG SEMAKIN LEMAH KERANA TIDAK DIBERI MAKAN & MINUM DALAM TEMPOH MASA YG LAMA, DAN JUGA VIRUS YG DIPEROLEHI DARI PETKNODE.


ADAKAH INI YANG DIKATAKAN PENGABAIAN & BUKAN KEZALIMAN? TAPI DI MANA HAK KAMI UNTUK BERSUARA? DI MANA HAK KAMI UNTUK MEMBELA NASIB KUCING2 YANG DISEKSA KEJAM INI? KAMI BUNTU BAGAIMANA UNTUK MENDAPATKAN KEADILAN BAGI KUCING2 COMEL YG TAK BERSALAH INI. KUCING2 INI TIDAK BOLEH BERCAKAP, JADI KAMILAH YANG MENJADI SUARA MEREKA, KAMILAH IBUBAPA MEREKA, KAMILAH YANG INGIN MENUNTUT KEADILAN BUAT MEREKA


BIARPUN KEBANYAKAN PEMILIK KUCING TIDAK MAHU MEMBERI KERJASAMA SEWAJARNYA SEPANJANG KES INI BERJALAN. DARI 60 PEMILIK KUCING, HANYA 10 ORANG SAJA YG BENAR2 MAHU MENUNTUT KEADILAN BAGI SI COMEL MEREKA. BUKAN DUIT YANG DIPERSOALKAN DI SINI TETAPI TEMPOH PENYEKSAAN & TRAUMA YANG DILALUI OLEH KUCING2 YANG TERLIBAT MESTI DITUNTUT BELA.


MAAF, HANYA INI YANG MAMPU SAYA CERITAKAN SETAKAT INI KERANA HUKUMAN BELUM LAGI DIJATUHKAN & SAYA TIDAK MAHU MENGGANGGU PROSES MAHKAMAH. INSYAALLAH, SELEPAS KES INI SELESAI, SAYA AKAN MENCERITAKAN SEMUA FAKTA YANG DIPUTARBELITKAN OLEH MEREKA DI MAHKAMAH.SAYA MENYERU KEPADA SEMUA PENCINTA HAIWAN, PEMILIK HAIWAN, VOLUNTEERS, RESCUERS DAN SEMUA RAKYAT MALAYSIA YANG BENAR2 MAHUKAN KEADILAN UNTUK KUCING2 YANG DISEKSA KEJAM DALAM KES NI SUPAYA DATANG MEMBERI SOKONGAN PADA 28HB JUN 2012, PUKUL 9 PAGI BERTEMPAT DI MAHKAMAH MAJISTRET PETALING JAYA.


INI ANTARA KES KEKEJAMAN HAIWAN TERBESAR DI MALAYSIA & ADAKAH ANDA HANYA MEMILIH UNTUK DUDUK DI DPN PC/LAPTOP/iPAD UNTUK MEMBELA NASIB MEREKA? LUANGKANLAH MASA ANDA BEBERAPA JAM UNTUK MEMBERI SOKONGAN DI MAHKAMAH NANTI KERANA DENGAN BEBERAPA JAM ITU ANDA MUNGKIN BOLEH MENGUBAH NASIB HAIWAN2 DI MALAYSIA PADA MASA HADAPAN.KEPADA 2 IBLIS PETKNODE, TIPULAH SELAGI KAMU BLH TIPU. MGKN KAMU LUPA ALLAH MAHA MENGETAHUI, ALLAH MAHA MELIHAT.


MUNGKIN KAMU JUGA LUPA KUCING2 YG MATI ITU BLH BERCAKAP DI SANA NANTI. MUKA KAMU JELAS MENUNJUKKAN YG KAMU LGSG TIDAK ADA RASA BERSALAH DLM KES NI. SAYA MEMERHATIKAN KAMU SEPANJANG PERBICARAAN SMLM. KAMU & AHLI KELUARGA KAMU SGT BONGKAK & MENJELING KAMI. SALAH SEORG AHLI KELUARGA KAMU JUGA TELAH BERLAKU KURANG AJAR PADA KAWAN SAYA KERANA MENGAMBIL GAMBAR KAMU. AHLI2 KELUARGA KAMU YG LAIN JUGA TELAH MENOLAK SEMUA MEDIA YANG MENGAMBIL GAMBAR. TAPI TAKPE. SIKITPUN SEMANGAT KAMI TAK TERCALAR DALAM PERJUANGAN INI.


MACAMMANA PUN KAMU SAKITI HATI KAMI, TAKKAN SAMA DENGAN PENDERITAAN & TRAUMA YANG DIALAMI OLEH KUCING2 COMEL YANG DISEKSA KEJAM OLEH KAMU! TAKKAN SAMA DENGAN NYAWA KUCING2 YANG DIRAGUT KEJAM OLEH KAMU! HANYA KERANA MEREKA MAKHLUK YG LEMAH & TIDAK BOLEH BERCAKAP, KAMU ANIAYA MEREKA SESUKA HATI KAMU.


PERASAAN MARAH & DENDAM ATAS APA YG KAMU LAKUKAN PADA KUCING2 ITU AKAN SAYA SIMPAN SEHINGGA NAFAS SAYA YG TERAKHIR. SAYA DAN RAKAN2 YANG LAIN TELAH BERSUMPAH TIDAK AKAN MEMAAFKAN PERBUATAN KAMU KERANA KAMI SEMUA JUGA TELAH MENGALAMI TRAUMA YANG TERUK DARI KEJADIAN 4 SEPT 2011.


DI SINI SAYA SERTAKAN BUKTI GAMBAR2 KUCING YANG MATI SEMASA PREMIS PETKNODE DIPECAHKAN. ANDA NILAIKAN SENDIRI. KALAU HATI DAH HITAM, DALAM MAHKAMAH PUN BOLEH MENIPU.


KEPADA MANGSA2 PETKNODE YANG TELAH PERGI MENINGGALKAN KITA, DAMAILAH KAMU SEMUA DI SANA SAYANG, DI SISI PENCIPTA YANG MAHA AGUNG..

 Credit to Shah DoloresSemoga pihak yang benar mendapat keadilan!!

8 comments:

ery D cat said...

setiap kali sy tgk setiap kali itulah sy menitis kan air mata...sedih...

NUNU EERA said...

hopefully kbenaran akn tbongkar.. Allah sje yg tau sglanya..

aby said...

pagi tadi masa dengar kt berita psl saman yg bakal dikenakan cuma rm 200/.. rasa berdesing telinga ..
saman yg aby kena klu tk merayu rm 500/, merayu dapat la 200/
rm 200 hanya kerana bau taik yg tk menyenangkan jiran ..

yg kes PN ni klu rm 200 juga ..
kira melampau la ...

saya said...

ya tuhan..saya mmg takot kalo tgk gambar pasal kes ni. minta dijauhkan... sayangi haiwan macam kita sayang sesama manusia...

NaOMi said...

Tak sanggu dah tgk gambar2 angkara DAJAL PETKNODE nie...mmg dajal sungguh bangkai manusia berdua nie...

| Afzan Ramli | nar | said...

T_T

Kak Lia said...

di dunia boleh la kamu bongkak....depan Allah nt...tahulah kamu....

anakcikbob said...

ko jadi saksi tak?
please jadi.
sebab lawyer tu nampak sangat BODOH bila dah kata volunteer datang memang jumpa bangkai kucing sebab kurus kelaparan.

aku rasa lawyer tu bengong.
di sini bukan nak kaitkan kezaliman dia mendea kucing, tapi kezaliman dia meninggalkan tanggungjawab yang telah diterima semasa pemilik petknode menerima bayaran pemilik kucing. itu yang nak dakwa diorang.

lawyer putar belit. kalau ada sesapa kenal lawyer tu sila check rumah dia ada kucing/pet ke tak. kalau ada tolong selamatkan kucing dia. sebab kalau dia tinggalkan kucing dia lama2 & then mati kelaparan, dia takkan ada rasa dia telah menzalimi kucing.