Tuesday, June 10, 2014

Kekabu

05 Jun 2014.

Hari tu hari Khamis malam Jumaat. Tengah syok menonton tv tetiba abah masuk rumah terus hulur anak kucing pada mummy. Kata abah ada orang baru buang, budak kecik ni terjatuh ke dalam longkang mengejar orang lalu lalang.


Tak cakap banyak mummy terus sambut anak kucing tu. Masih kecil lebih kecil dari kekenit. Badannya kotor, bontot dan ekor penuh bertahi. Terus mummy bawak masuk bilik air dan mandikan. Lepas mandi mummy bolot dengan towel dan terus keringkan dengan hair dryer.  Bagi minum susu dan makan ikan rebus. Matanya nampak berair jadi mummy titiskan ubat mata dan mummy beri ubat cacing.







Kesian kekenit kecik-kecik dah dapat adik baru walopon begitu nampaknya kekenit takde masalah dengan budak kecik nih, memula jer menderam-deram sekarang dah bergumpal-gumpal bermain bersama. Yang tak ok Adudu dan jejebon besar. Biasa la tuu...kadang dilepak-lepuk budak kecik tu, mummy biarkan aje. Esok lusa baik la deme...


Maka dengan rasminya budak kecik telah menjadi sebahagian dari keluarga mummy dan bakal menjadi jejebon meowwmania. Jadi memperkenalkan anak baru mummy yang diberi nama Kekabu...

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
v




eh! bukan bukan ini pokok kekabu ngeee...


memperkenalkan anak baru mummyyyy......

|
|
|
|
|
|
|
|
|
V



Budak kecik ni jantan. Bulunya lembut berwarna kelabu. Atas sebab tu mummy bagi namanya Kekabu, nama manja Abu ehehe...

8 comments:

Ms.fida said...

cumel nyer budak kekabu ni ^___^

My name is ALONG said...

Salam MUMMY..saya silent reader blog meowmania ni..suka sangat tengok cara mummy uruskan jejebon mummy..saya ada 3 ekor kucing..saya nak tanya pendapat sikit boleh?saya sering mandikan kucing saya dlm dua mgu sekali tetapi masalah kutu tetap tak boleh selesai. mummy ada cadangan lain tak?terima kasih

meowwmania said...

Ms.fida,
macehh ^^

ALONG,
cara lain utk hilangkan kutu kucing adalah suntikan atau spot-on. elok bawa ke klinik utk dptkan nasihat vet yer..

Anuar Kamaludin said...

Assalamualaikum... Saya doakan awak mendapat syurga atas kebaikan awak. Saya sendiri ada 7 ekor. Klu saya mampu n bkn ddk aptment, dh lama saya ambil lg bnyk boyos n jejebon nie. Untung kekabu dpt mummy mcmnie

Anuar Kamaludin said...

Sy doakan awk mendapat syurga atas usaha n kebaikan awak. Amin.. Kekadang menitis air mata. Kekadang ketawa bguling2 baca blog awak. I hv 3 cats myself. Klu bkn dok aot dh lama sy bela bnyk2

grOundnUt said...

comel gak si kekabu ni... :D

♚ wonderFURRworld ♚ said...

Assalam MM..

tomeyynyer kekabu..bertambah2 anak bulus yer... kite serenderrrrrrrrr... wlupun hati ni meronta2 nak rescue bawak balik sume2 yg kat kedai tu... incek hubby x bagi sbb duduk umah sewa... tu pun tuan rumah dah sound2 jgk tuuuu.... x sabar nak pindah umahhhhhhhhh wlupun x tau biler.. huhu

Azreen Afiza said...

Assalamualaikum Mummy...

Akak ni ...Kak Azreen Afiza Naser...
Tomei sangat kekabu... jatuh cinta sudah...cantik bulunya..

harap Kekabu dapat menceriakan hari2 Mummy ya dengan kekenit dan Jejebon yang lain.

Patah tumbuh hilang berganti...
They colours our life...
Love all bulus in the world...