Monday, September 22, 2014

Kilang Pahala Yang Juga Jerat Neraka

Oleh Mohd Hassan Adli Yahya
Artikel Kalam Imam Muda - Metro HarianSaya perhatikan sesuatu perkara menerusi laman sosial akhir-akhir ini, terutama beberapa video ringkas dimuat naik lalu menjadi 'viral'.


Paparan penyeksaan haiwan yang diperlakukan dengan zalim oleh makhluk Allah yang mempunyai akal fikiran itu sendiri. Bertindak zalim terhadap haiwan seolah-olah tidak dapat menggunakan kurniaan akal yang diberikan kepadanya.


Beberapa gambar dan video penyeksaan terhadap haiwan seperti memijak kepala kucing dengan kasut tumit tinggi, menyiat bulu haiwan tanpa rasa belas ihsan, menggoreng ikan yang masih hidup dan sebaginya adalah antara beberapa penyeksaan terhadap makhluk Allah ini.


Selain itu, saya juga terpanggil berkongsi pandangan mengenai mereka yang memelihara haiwan tetapi gagal memberikan 'nafkah' dan penjagaan yang sempurna terhadap haiwan peliharaan itu,


Nafkah terhadap haiwan sememangnya wujud di dalam Islam dan dipanggil sebagai 'nafkah al-bahaim' iaitu kewajipan untuk menyediakan keperluan asas seperti makan, tempat tinggal serta perubatan untuk haiwan peliharaan.


Ramai sebenarnya yang membela haiwan, tidak kiralah sama ada sebagai hobi ataupun untuk perniagaan tetapi pada masa yang sama, memberi layanan ala kadar terhadap haiwan-haiwan berkenaan.


Contohnya membela kucing tetapi membiarkan sangkar kucing itu kotor yang kemudiannya membuatkan kucing sakit. Atau mungkin juga lembu yang tidak diberikan makanan yang sewajarnya apabila gagal menyediakan padang rumput untuk lembu meragut rumput. Ada juga yang membela ikan di dalam kolam tetapi apabila dilihat ke kolam berkenaan, airnya dipenuhi lumut hijau hingga ikan-ikan itu langsung tidak kelihatan.


Perbuatan sebegini juga termasuk di dalam golongan mereka yang bersifat kejam terhadap haiwan. Walau apa juga jenis haiwan, mereka tetap makhluk Allah yang tidak seharusnya diperlakukan sedemikian rupa.


Di dalam sebuah kisah terakam bagaimana seorang wanita diseksa di neraka kerana mengurung kucingnya hingga mati. Rasulullah SAW bersabda "


"Seorang wanita diseksa di neraka kerana kucingnya dikurung sehingga mati. Maka dia dimasukkan ke dalam neraka akibat perbuatannya itu. Dia tidak memberikan makanan dan minuman kepada kucing berkenaan, dan dia juga tidak melepaskannya agar kucing itu dapat makan haiwan melata yang boleh ditangkapnya," (Riwayat Muslim)


Di dalam sebuah hadis yang lain, Rasulullah SAW terlihat seekor unta yang kurus kering. Lalu Rasulullah secara spontan telah menasihatkan tuan unta berkenaan dengan sabda,

"Bertakwalah kepada Allah dalam menguruskan haiwan yang tidak berkata-kata ini. Tunggangi unta ini dan berikannya makan makanan yang baik,"

Kadangkala kita mungkin skeptikal terhadap mengapa perlunya melayan haiwan dengan baik. Bukankah haiwan itu tidak mempunyai akal?


Namun kita mungkin terlupa haiwan juga seperti manusia, mempunyai perasaan seperti lapar, tidak selesa dan juga boleh sakit. Justeru apabila kita mengambil keputusan untuk memeliharanya, kita juga hendaklah bersedia untuk menguruskannya dengan baik agar ia tidak menjadi liabiliti yang boleh menarik kita ke neraka Allah kelak.


Di dalam sebuah kisah, seorang wanita yang terkenal dalam kalangan masyarakat kerana kemaksiatannya telah diampunkan oleh Allah akan dosa-dosanya yang lampau hanya kerana dia mengasihi seekor anjing yang kehausan.


Haiwan juga sebenarnya, jika dilihat dari sudut positif boleh menjadi 'kilang' pahala kepada kita. Setiap wang yang dibelanjakan kepada mereka, setiap rasa belas ihsan kepada mereka serta setiap perkara yang memudahkan urusan mereka sebenarnya bakal menjadi penimbang berat neraca amalan kita pada hari hisab kelak.


Bergitu hebatnya manfaat makhluk Allah yang tidak mempunyai akal ini. Sekalipun kita bukan jenis yang menyukai haiwan, ia bukanlah alasan untuk bertindak kejam terhadap mereka.

"Kasihanilah mereka yang berada di bumi nescaya kamu akan dikasihi oleh mereka yang tinggal di langit". (Riwayat at-Tabrani)

1 comment:

AMIIZAA said...

ya betul...kak mieja pon sangat risau kenapa semakin ramai manusia tak berhati perut....bukan kucing aja jd mangsa, anjing pon sama :(:(