Monday, April 27, 2015

Cerita puasa & Jaga Reban Ayam

Share
Assalammualaikum!

Hari ni dah 8 Rejab, sekejap jer kan. Pastu Syaaban pastu Ramadhan pastu Syawal pergh! pantas betol masa berlalu. Ramadhan tu tak kisah sangat tang bulan Syawal tu, bercintanya nak buat persiapan ahaha..boleh gitu?

Haa korang korang ni dah ganti puasa ke belom? Mummy dah settle bayar hutang bulan Syawal tahun lalu, sesambil bayar hutang tu dapat la sedikit pahala puasa enam tak gittew. Nak buat asing asik tak kesampaikan saje, dapat sikit pon jadi lah ehee..


Arjuna in da house yo! Seronok mummy tengok budak Juna ni dah kembali duduk dalam rumah. Perhubungan Juna dengan jejebon lain pon dah kembali terjalin semula. Dah kembali mesra macam dulu, makan sesama, tidur semasa, main sesama.

Masa Juna kekecik dulu dia paling suka tidur kat kabinet tv tu. Sekarang ni pon Juna masih suka tidur atas kabinet tu. Masih tak lupa tabiat lama dia, kadang-kadang sampai tergolek jatuh akibat syok sangat tido, gelihati mummy menengoknya.

Dengan Indah sekarang pon dah jadik bestpren. Dapat hasil memburu mesti bawak balik bagi adik Indah dia. Nanti melenting-lenting lah si Indah tu main. Tiba time Juna nak bergurau dengan Indah, lintang-pukang rumah jadinya, dengan sofa dengan kerusi makan semua boleh beralih. Ganas betol budak berdua tu kalau bermain. Kalau Kirana tahu mesti jeles hehe..











suka?

Tuesday, April 21, 2015

CAK!! Malu nak cakap, ada entri baru thehehe...

Share
Assalammualaikum dan Selamat Sejahtera kepada para-para dan pari-pari pembaca blog bersawang meowwmania. Terima kasih pada yang bertanya khabar blog ni sebab mummy pon macam dah terlupa ada blog hehe. Dah berkurun rasanya tak jengah blog sendiri. Padahal banyak jer kisah-kisah jejebon yang berlaku selama hari ni, cuma mummy tak sempat nak abadikan dalam blog.

Jebon yang paling kecik si Indah tu pon dah beso. Lebih kurang 5 bulan dah mummy jaga dia, tak lama lagi cukup haul nak kena zasss ekeke.. Alhamdulillah jejebon yang lain dah boleh terima Indah seadanya. Arjuna pon dah duduk menetap dalam rumah balik. Cuma Kirana sampai sekarang masih menyimpan dendam kesumatnya terhadap Indah. Sanggup dia duduk dekat stor tu dari masuk ke dalam rumah. Dah tak boleh nak buat apa dah, mummy pon tak kuasa nak pujuk budak tak makan pujuk ittew. Sukati kamu lah Kirana oii..janji kamu ada depan mata mummy, tak merajuk pegi jauh-jauh.

Si Momon pulak kejenya asik nak cari gaduh. Hari-hari tawap keliling rumah jaga kawasan, kalau ada yang tersesat masuk kawasan dia memang selamat kena belasah. Kalau takde kucing liar masuk adik-adik dia pon dia bedal, menguji kesabaran betol budak Momon sekor ni haihh... Pernah jugak kalah, balik rumah cedera parah terbaring mencungap. 3 hari MC duduk dalam rumah tak keluar. Tapi tak serikkk..sihat karang sambung jadik gengster balik.

Arjuna pulak rajin memburu. Dapat hasil bawak balik rumah bagi adik Indah dia, baik hati betol. Mummy ni yang sakit hati, bangun pagi nanti nampak la mangsa dah dihurung semut. Si Suria pon dah mengikut perangai Juna, yang tak bestnya Juna bawak burung Suria pulak bawak cicak atau lipas. Mummy gelikkkk!!







Tapi tulaa, walobagemanapon perangai dan sikap dorang ni. Kite tetap sayang kan. Bila tengok memasing selera makan, hati tu berbunga-bunga suka. Bahagia jer rasa bila tengok anak-anak sihat. Bila ada salah sekor yang tak selera makan mulalah risau tu bersarang. Susah hati cepat-cepat nak rawat supaya mereka cepat-cepat sihat.





Bila time budak-budak ni tidur pulak, melimpah-ruah rasa sayang tu. Suci jer muka memasing. Nanti mummy suka la usap-usap cium-cium bila dorang tidur. Rasa sayanggg sangat!

TAPII.......



Karang bila terjaga, memasing buat perangai...tanduk mummy pon mulalah keluar huargggg!!!! Mummy jadik hulk kaler pink ngeee~








Bila mummy dah tranform jadik hulk tu pandai lak memasing buat muka tak bersalah. Inesen jer muka memasing bila kena bebel padahal dorang paham tu apa yang mummy bebelkan.

 Kang bila mummy dah geram n penat bersihkan rumah, mummy buat tak paham jer malas nak layan. Mulalah sekor-sekor datang mengesel mintak maaf. Muka dah la comel! Geram geram pon takleh nak abaikan mesti kalah. Geram!


Korang paham mummy tak??

suka?